Börja spela musik!

Musik skall skapas av glädje, sorg, skratt eller andra känslor – om allt vad det innebär att vara människa. Bra musik skall beröra känslorna oavsett vilken musikgenre tonerna och rytmerna spelar inom – blues, jazz, pop, rock, dansmusik, country, klassiskt, reggae eller punk. När musiklyssnandet i sig inte längre räcker till, kan det vara dags att ta nästa steg. Att börja spela musik! Alla har vi varit nybörjare från början och startat från grunderna för att sedan avancera uppåt mot de musikaliska skyarna. Frågan är om det finns ett bättre eller sämre sätt att börja spela musik på? En del av detta ämnar denna text försöka ta reda på.

Blockflöjt eller piano?

Ett musikintresse som föds tidigt och får fortgå kommer förmodligen behållas livet ut. Mycket beror på hur föräldrar och omgivning hanterar musikintresset. En del skickar iväg barnen till piano- eller blockflöjtslektioner i unga år och mer eller mindre tror att musikintresset ska uppstå genom utövning och lektioner. För vissa kanske musikintresset genom blockflöjten eller pianot och lektionerna i unga år leder till ett musikintresse livet ut. För andra kan det ha en direkt motsatt effekt. Det eventuella musikintresse som funnits tidigare kan ha förtvinat bort under barnaåren, på grund av blockflöjts- eller pianolektionerna och det eviga tragglandet av noterna på ett vitt papper. För många kan musikintresset istället vakna upp på allvar under de tidiga tonåren – musiken kan bli en del av frigörelsen från föräldrarna och en källa till gemenskap i vänskapskretsen. Tonårsperioden kan för många musikintresserade handla om att starta band och skapa eget låtmaterial. Om musiken blir en

källa till inkomst på sikt, kolla upp Frilansfinans.se och fakturera utan företag. Vill du även få råd om hur du blir nästa världsartist? Läs om olika tips och råd på vägen mot världsartisteriet.

Talang och musikintresse

En del människor säger att de inte har någon musikalisk talang överhuvudtaget. Om det stämmer eller inte – tvistar de lärde. Kan det vara på följande sätt, de människor som säger att de inte har någon musikalisk talang har kanske spelat på fel instrument? När dessa personer provade att spela på instrumentet var det helt enkelt avigt, svårt och problematiskt. För att inte kväva ett musikintresse redan i vaggan – kan det vara bra att ha ett väldigt öppet sinne till vilket instrument som kan passa att börja spela på. Nedanför listas ett par riktigt bra nybörjarinstrument.

  • Munspelet, lätt att blåsa i, lätt att ta med sig och är redan stämt i en bestämd skala.
  • Trummor, för rytmen är grunden till all musik. Du kan bli en duktig slagverkare utan att kunna ta en enda ton på en saxofon.
  • Ukulelen, instrumentet med endast tre strängar och i formen av en miniatyrgitarr. Billigt, bra för mindre händer och relativt enkelt att komma igång med spelandet direkt.

Sist men inte minst, kom ihåg – det är aldrig för sent att lära sig spela ett musikinstrument!