Dansband

Olika musik kan locka olika publik. Många har sin favorit när det kommer till genre, några lyssnar på flera men sällan är det några som lyssnar på allt. Musik är väldigt brett och kan skilja sig mycket, därav är det vanligt att alla hittar sin favorit som tilltalar en själv. Dansband är en genre som många tilltalas av, det är något som har funnits med under många år och fortfarande lever kvar.

Dansband

Dansband är en specifik genre som ofta har tilltalat den äldre publiken, detta kan ha att göra med att dansbanden själva är lite äldre idag också. Det har inte kommit så många nya dansband utan det är de äldre som lever kvar. Dansband går ofta att se i TV-program, de tilltalar den svenska publiken och är folkkära.

Dansband brukar ofta anordna små danser och mindre konserter för sin publik. Att gå ut och dansa som äldre går det att göra i alla städer. Till dessa dansplatser så bjuds dansband in för att uppträda. Det är väldigt hjärtligt och okomplicerad. Ofta behöver banden inte lika mycket och så stor förberedelse som det annars kan göra på konserter. Dansband är mer nära sin publik och då blir allt väldigt odramatiskt. Med denna närhet gör att dansband lever kvar år efter år, de är nära sina fans och är ännu ute för att träffa dem.

I jämförelse med större artister så möter dessa inte sina fans lika ofta och regelbundet. Stora konserter kan anordnas och då med tusentals fans i publiken. För dansband är det inte lika mycket bakom. De är gärna ute oftare för att träffa sin fans och de tycker också om att spela live, något de kan göra när publiken samtidigt dansar till musiken.

Ute på sjön

På Finlandsbåtar är det vanligt att dansband bjuds in. På båtarna är det publik som vill dansa, många åker båtarna som underhållning över en kväll eller helg. Att då bjuda in de olika dansbanden för att bjuda på musik live är väldigt uppskattat.

Ju mer en artist träffar sina fans ju enklare blir det. För artister som ej möter fansen så blir det väldigt anordnat när det sedan är dags, då blir fansen så upprymda att det behövs hög säkerhet när konserten startar.