Musik och mode

Människan har varit intresserad av mode i alla tider och man har hittat arkeologiska bevis för att antikens folk genomgick olika flugor och trender, både vad gäller kläder, accessoarer, frisyrer och sminkstilar. Olika kulturer har olika skönhetsideal, och där man i Sverige till exempel tenderar att föredra enkla, rena linjer och färger älskar egyptier färger och glitter. Hollywood retuscherar sina filmaffischer så att stjärnorna ser smalare ut medan Bollywoods grafiker har i uppgift att fylla ut kinder, armar och former.

Även musik är kopplat till mode, både vad gäller själva tonerna och rytmerna men också hur artisterna själva ser ut, och precis som med kläder har musikmodet gått igenom många olika faser. Ta sjuttiotalets punk eller åttiotalets färgkavalkad, rappares stora kedjor eller countrysångares westernmode. Detta återspeglas i publiken, och i vissa fall kan man till och med se vad för slags musik en person gillar. Tack vare den ständiga tillgången till internet kan man idag hitta massor av roliga och prisvärda klädesplagg på Outletsverige där man kan klä sig exakt efter den stil man själv gillar. Kanske man har en personlig favoritsångare eller har sett någon kul klädstil i en musikvideo? Allt går att finna och på så sätt kan man få uttrycka sin personlighet och smak genom det man har på sig.

Artister som inspirerar

Det finns vissa artister som särskilt präglat mode och några namn har till och med blivit egna stil ikoner. En sådan är naturligtvis den amerikanska sångerskan och

modeikonen Madonna som i över tre årtionden har chockat, influerat och inspirerat modevärlden med sina många stilar och utstyrslar. När hon slog igenom var det massor av armband, halsband, färger, mönster och rufsigt hår med tofsar och rosetter som gällde, följt av 20-tals inspirerad Hollywood stil och senare av en hippieliknande gotisk look. Hon har kallats både bäst och sämst klädd men hon har alltid lyckats med sitt mål att vara i centrum och vara omtalad. Idag designar hon själv kläder och har bland annat samarbetat med svenska H&M.

En annan artist som influerat modevärlden både med sin musik och sitt utseende är den framlidne

David Bowie som sedan sjuttiotalet fick miljontals människor världen över att följa hans alltid coola och speciella stil. Från androgyn rymdvarelse till gentleman i kostym var Bowie alltid strax före trenderna, och han fick det annorlunda att anses åtråvärt snarare än konstigt.

Musikmodeplagg

Vissa klädesplagg har också gjorts populära genom att musikartister har haft dem på sig. Ta till exempel Michael Jacksons röda läderjacka i videon till Thriller: på åttiotalet blev detta det trendigaste man kunde ha på sig. Eller Bon Jovis fransjacka, som blev ett eftertraktat plagg bland unga hårdrockare. Och vem glömmer Kurt Cobains flanellskjortor som introducerade världen till grungemodet på 90-talet?