Så genomför du en lyckad turné!

Att åka på turné är inte helt enkelt och många artister vittnar om både tomheten efter en turné och allt förberedande arbete innan. I följande text finns praktiska tips på hur du som musiker eller ni som grupp har störst möjlighet att genomföra en lyckad turné.

Planera och marknadsföra

Det första ni måste göra innan ni kan åka ut på vägarna och sprida er musik live är att skapa en plan över perioden. Artister som är knutna till ett skivbolag och/eller andra former av produktionsbolag har förstås andra som planerar åt dem. För andra grupper och artister ligger det på dem själva att lösa. Så, i vilken ände bör ni börja? Jo, först och främst kan det vara smart att ta kontakt med arrangörer på de orter ni vill spela och se till att de vill arrangera konserter med er. Med hjälp av era arrangörer kan ni sedan marknadsföra turnén gemensamt och på så sätt spara lite energi där.

Det här gänget är veteraner när det kommer till att planera, marknadsföra och genomföra turnéer. Till en början gjorde de som många andra grupper och fick lösa allting själva. Numera har de ett bolag som hjälper dem med all planering och marknadsföring.

Andra bra tips i planeringsfasen är att meddela era fans på sociala medier och/eller skriva en (eller fler) pressrelease som ni kan skicka till olika lokala mediabolag. På det viset kan ni snabbt nå ut med information om vad som kommer att hända.

När ni har påbörjat er marknadsföringsprocess och tagit kontakt med potentiella arrangörer är det dags att lägga upp en turnéplan. Spika vilka datum ni spelar på vilka orter och om det är några logistiska aspekter att ta hänsyn till. När planen är klar kan ni med fördel publicera den via er hemsida eller sociala medier.

Logistiken kring en turné är superviktig oavsett hur många som är inblandade. Det är också viktigt att alla bandmedlemmar och arrangörer känner till och tar del av planen.

Praktiska tips

Oavsett hur långt ni ska transportera er under er turné är det viktigt att packa lätt och packa ordentligt. Ett praktiskt tips när ni packar ner era instrument och eventuell oskyddad utrustning är att använda er av bra lådor och packtejp. Det är inte bara bra för att er utrustning ska hålla sig hel, ni kan också ta tillfället i akt att göra reklam för ert band genom att använda packtejp med tryck med er logga på till exempel.

Andra praktiska tips att ha i åtanke är att det kan vara smart att ta med sig merchandise på turnén. Dels kan det vara ett utmärkt tillfälle att sälja er musik till era fans, dels att dessutom sälja andra produkter. Merchandise är väldigt vanligt bland etablerade band och många arrangörer är snälla nog att hjälpa till med försäljningen.