Få ditt barn intresserad av instrument

Musik är något som majoriteten av alla människor föredrar. Redan från en mycket liten ålder blir vi introducerade för olika typer av musik. Ibland så tidigt som när man fortfarande befinner sig i sin mammas mage, t.ex. under den där babyshowern med en blöjtårta som hennes vänner anordnade.

Nästan alla barn är intresserade av musik. När man är liten skuttar man, gungar med och sjunger i takt till musiken och när man blir äldre så kanske man blir mer intresserad av att spela musik själv, mer än att enbart lyssna på den. Att spela musik, och speciellt ett instrument, finns det många fördelar med. Forskning har visat att barn som lär sig att spela ett instrument helt enkelt blir smartare.

Hur ska man då gå tillväga för att få sitt barn intresserad av att lära sig ett instrument? För det första är det viktigt att förstå att alla barn faktiskt inte är eller kommer bli intresserade av detta, men som förälder finns det många saker som du kan bistå med för att öka intresset eller peppa det redan befintliga till att utvecklas ännu mer.

Så får du barnet att lära sig ett instrument

Visst kan det vara kul att få sitt barn att börja spela ett instrument, men hur ska man då göra? Här har vi samlat de bästa tipsen på hur du som förälder kan agera och hjälpa ditt barn till att låta musiken få ta en större plats i barnets liv.

  • Låt barnet själv få bestämma vilket instrument som är roligast. Försök inte tvinga på barnet den där gitarren bara för att du själv spelar gitarr. Gå till en musikaffär och låt barnet testa sig fram för att se vad som passar bäst.
  • Uppmuntra alltid barnet till att spela och glöm inte bort att beröm har stor inverkan på hur inlärningen kommer att gå. Var närvarande som förälder och visa att du stöttar, t.ex. genom att komma på lektioner eller konserter.
  • Se till att du skaffar dig en riktigt bra lärare till barnet. En bra lärare är avgörande för hur snabbt ditt barn kommer lära sig instrumentet och hur kul barnet kommer att ha. För en 10 åring är det kanske inte så roligt att spela gamla hits från 80-talet, även om du själv känner en stor nostalgi. Hitta någon som vet exakt hur man ska gå tillväga för att skapa ett större intresse för musiken.
  • Spelar du själv något instrument? Kul! Då kan du spela tillsammans med ditt barn. Välj ut en låt som barnet känner till och se till att spela den tillsammans. På så sätt spenderar ni kvalitetstid ihop och barnet får också känna att du är både intresserad och delaktig i lärandet.

Obs! Kom ihåg att det ska vara kul att spela musik. Tvinga aldrig barnet att spela ett instrument om det själv inte vill. Det kommer troligtvis bara att få motsatt effekt.