Att sjunga i kör har blivit modernt

De flesta av oss förknippar nog körsång med kyrkosånger, men numera finns all världens sorters körer för såväl erfarna sångare som glada amatörer i alla åldrar. Körsång är faktiskt så pass populärt att man räknar med att ungefär 600 000 personer sjunger i kör här i Sverige. Körsången har flera fördelar och finns på många orter runt om i landet, så det finns många anledningar till att åtminstone prova på det om du känner att du är lite nyfiken!

Så vad finns det för olika körer att välja mellan?

Givetvis varierar utbudet mycket från ort till ort, men i allmänhet finns det körer som antingen sjunger alla möjliga sånger eller som håller sig inom särskilda genrer som till exempel pop, country eller rock. De inriktade körerna är därmed perfekta för dig som vill rikta in dig på just den musikstil du själv har. Du kan välja mellan dam- och manskörer om du vill sjunga i en kör med enbart kvinnor eller män, men därutöver finns det även bland-körer om det passar dig bättre. För de lite mer erfarna eller professionella, finns företags-körer och studentkörer. Men här väljer jag att fokusera mer på nybörjare som är nyfikna på att komma igång med körsång.

Fördelar med att sjunga i kör

Fördelarna med körsång är många, och nedan följer endast ett fåtal av dem:

Du får utveckla din sång.Förutom glädjen att sjunga, så ges du naturligtvis möjlighet att utveckla din sång. Du kan givetvis be om tips av körledare och körmedlemmar, och därtill ger såklart övning färdighet!

Det är bra för hälsan.Utöver bättre andning, som du kanske redan hört talas om, så påverkar faktiskt sången hälsan på flera plan. En viktig hälsopåverkan är att blodtrycket ofta sänks vid sång för amatörer. Detta sker bland annat på grund av att stressen minskar, vilket i sig är nog så viktigt för hälsan. Signalsubstanser som bland annat dopamin frigörs, vilket är en av de viktigaste sådana i det centrala nervsystemet. Dopamin ökar vid njutning och således även vid sex, så ska dopaminet upp trots att du inte har några kondomer eller sexleksaker tillgängliga, så kan sången ligga väl till hands.

Du får en härlig gemenskap.Musiken och glädjen är alltid härlig att dela med andra likasinnade. Du får chansen att komma ut och socialisera dig med personer som har liknande intressen, kanske ska ni uppträda tillsammans och kan dela med er av tips och motivation som för er närmare målet. Därutöver kanske du trivs så bra med några av körmedlemmarna att du tar med dig vänskapen även utanför körlokalen.

Jag hoppas att du fått lite försmak och hittar körer som finns i din närhet. Om du inte redan känner någon i kören, så kan du likväl vara beredd på att hitta många likasinnade som bjuder in till sång!