Musik ska upplevas live

Ljuset sjunker i lokalen. Rök flödar ut över scenen. Strålkastaren tänds. Det första ackordet klingar ut i högtalarna och så är spelningen igång. Energin från scenen smittar av sig till publiken framför. Hundratals kroppar rör sig i samma takt, guppar upp och ner, svänger från sida till sida – det finns få ord som beskriver det bättre än ett hav. Ibland stänker människorna upp som vågor mot scenkanten, ibland dalar de ner mot marken. Att vara en del i det där havet är antagligen en av de starkaste upplevelserna en musikälskare kan uppleva.

För väldigt många människor är musik en naturlig del av vardagen. När man pendlar till jobbet eller skolan så är musiken ens resekompis. På gymmet ser musiken till att man orkar det där sista rycket, pressar ut det allra sista ur benen. Hemma håller musiken en sällskap medan man lagar mat, diskar eller vaggar en till sömn. Få människor kan tänka sig ett liv utan musik. Ens favoritartists röst är lika – om inte mer – bekant som en väns. Vi känner igen vår favoritlåt efter första takten. Musiken finns där inom oss, öppnar upp för fantasier och drömmar, tar oss till nya platser eller tillbaka till gamla minnen.

Musik är någonting magiskt som öppnar upp för stora upplevelser i hemmet när du drar upp volymen på högtalaren – men ingenting slår en konsert. Ingenting slår att stå längst fram i det där havet av människor och känna basen vibrera i hela kroppen, att vara så nära att du nästan kan ta på människan som äger den där fantastiska rösten. Hur fantastiskt skulle det inte vara att åka på en weekendresa till exempel London, gå på en stor arena och se världsartister tillsammans med tusentals andra? Att få vara en del av den upplevelsen, att fullkomligt tappa sig i stunden och bara försvinna in i det fantastiska som är livemusik?

Men det är inte alltid på de stora arenorna som man upplever de bästa konserterna. Ibland kan det vara den lilla, intima scenen som ger de största upplevelserna. Många musikälskare kan nog berätta om hur de råkade hamna på en liten spelning som de inte riktigt tänkt besöka och plötsligt hittade en helt ny musikförälskelse, någon som de sedan kunde följa från en okänd musiker till superstjärna.

Det är svårt att ta bort musiken ur livet. Den finns där överallt omkring oss, i reklam, i filmer och hur många av oss har ändå inte drömt om att stå på en scen, hängt på oss gitarren och spelat med i favoritartistens senaste album och sett just det där fantastiska folkhavet framför oss? Att gå på en konsert som publik är ju ändå så nära vi kan komma den där drömmen.