Karaoke

Många har någon gång tänkt tanken att bli artist, att sjunga eller att bli skådespelare. Detta är något som barn någon gång har drömt om, att de har det som sitt drömyrke. Vad som gör detta så speciellt för barn kan ha att göra med skådespeleriet som skådespelare, då barn i den ålder tycker om att hitta på historier och att spela teater. Att sången lockar är även det något som barn har nära tillhands, det sjungs och spelas instrument överallt, därav sker en naturlig koppling för många.

Sjunga fritt

När barnen sedan växer upp och blir äldre stannar artistdrömmen upp och andra vägar öppnas. Men någonstans lever musiken kvar, det är lätt att se där karaoke erbjuds. Ofta är det kö fram för att få sjunga en låt med karaoke. Många vet att de inte är de bästa på att sjunga, men någonstans finns artistdrömmen i bakgrunden och att det är roligt att sjunga.

Karaoke går till så att en skärm visas med text från en valfri låt och musik spelas ut. Den som sedan skall sjunga har en mikrofon i handen och skärmen framför sig för att sjunga med genom hela låten. Det finns karaoke på många barer och restauranger, vilket lockar besökare. Karaoke är även vanligt att ha på båtar när det kryssas fram på sjön. Det är inte alla som sjunger, men många gör detta just för att det är roligt och underhållande.

Till TV-spel idag finns det spel med karaoke. Då kopplas mikrofonerna till TV-spelet och låtar kommer upp på TV:n som det går att välja mellan för att sjunga med. På dessa spel skall det även tävlas mot varandra, då räknas det ihop vem som har sjungit med så korrekt som möjligt så stor del av låten som möjligt. Det gäller där att hålla rätt tonläge för att få poäng.