Köpa piano

Piano är ett oerhört vackert och populärt instrument. Det som också gör pianot så populärt är att man bara behöver trycka på en tangent för att få det perfekta ljudet. Många instrument kräver mer av spelaren: trumpet, gitarr, saxofon och fiol. På många instrument spelar man förvisso bara en ton i taget, som med en saxofon, men du skapar ljudet genom att blåsa, och det är en konst i sig själv. Detta gör pianot till ett bra nybörjarinstrument och om pianot är stämt räcker det med att trycka ner en tangent för att det ska låta som det bör. Dock är det skillnad på att kunna spela en enkel låt och att faktiskt kunna spela piano. Om du inte har ett piano eller behöver köpa ett nytt, så ska du nu få tips på vad du kan tänka på.

Akustiskt eller digitalt?

Ett akustiskt piano är ett ”vanligt” piano, utan el eller datorer. Nu för tiden är det möjligt att bara gå ut på nätet och bokstavligen få ett akustiskt piano gratis om du bara fraktar bort det. Det är oerhört vackra möbler, men de tar också mycket plats, låter mycket när man tränar och kräver att de stäms någon gång emellanåt. Det som händer för många som har ett akustiskt piano, är att det inte blivit använt på ett tag, sedan när någon ska spela så är det ostämt, vilket innebär att det bara får fortsätta och stå – kanske i flera decennier. Om du redan har ett akustisk piano hemma kan det vara väl värt att stämma det – det kostar runt 500-1000 kronor. Det är också möjligt att köpa till en pianoarm som gör att pianot kan låta mindre när man vill.

Det fina med digitala pianon är att de alltid är stämda, är lättare och har en volymkontroll. Många digitala pianon kan du koppla ihop med din dator. På eStore hittar du bra datortillbehör och musikutrustning. Digitala pianon har alltså många fördelar, särskilt om du bor i lägenhet: du klarar av att bära upp det självt eller tillsamman med en kompis – det krävs ingen flyttfirma som ofta vid ett akustik piano. Det tar mindre plats, trots de större pianona med 88 tangenter är ändå ganska långa. De digitala pianona är alltid stämda – men det blir den stämning som du har köpt. Du kan inte förbättra stämningen, utan måste i så fall köpa ett nytt piano. Hur bra det låter beror på prisnivån. En annan fördel är volymkontrollen: du kan spela klockan två på natten om du har lust! Ingen behöver höra det. Volymkontrollen är också bra för övning. Att spela ett instrument är att öva – det är nästan själva konceptet – och att kunna öva på låg ljudnivå kan vara skönt för både dig och andra i hushållet.

Men ett bra akustiskt piano har en personlighet och känsla som aldrig ett digitalt kan få. Musiken blir mer levande och det finns en anledning till att de skickligaste pianisterna spelar de mäktigaste styckena på ett akustiskt instrument.