Melodifestivalen

Sveriges största musikfest är naturligtvis melodifestivalen. Detta är en show som lockar otroligt stor publik, både till arenorna och att titta på TV. Melodifestivalen har funnits sedan mitten av 1950-talet och den växer sig allt större för varje år.

Festivalen under året

Melodifestivalen har under de senare åren lagts upp på ett annorlunda sätt. Det startar med fyra stycken deltävlingar, dessa sker under fyra lördagar i februari månad. För varje deltävling så är det en ny stad som besöks. Arenan byggs upp och den fylls upp. Varje show är alltid slutsåld. Programledaren väljs ut varje år och allt som oftast är det kända personer som får bestiga scenen. Under varje deltävling går två stycken till den stora finalen och två stycken går till andra chansen.

Andra chansen sker efter att de fyra deltävlingarna är klara. Till andra chansen kommer de artister som har slutat på tredje och fjärde plats under varje deltävling. Under denna tävling, när en ny stad också har besökts, så kommer sedan fyra stycken att gå vidare till finalen.

Finalen sker under den sjätte veckan under denna festivalen. I sex veckor är det total yra av denna Melodifestival i hela landet. Det är reklam, det skrivs om det i tidningen och ibland till och med så skapas det chips som är tillägnad Melodifestivalen. Under sjätte veckan är det äntligen dags för den stora finalen. Finalen sker för det mesta i Stockholm i en stor arena där, fullsatt naturligtvis och miljontals TV-tittare. Under finalen skall publiken, både på plats och hemma, rösta fram vinnaren. Den som har fått flest röster vinner hela tävlingen.

Finalen sker under mars månad och den som vinner går vidare ytterligare ett steg, detta till Eurovision Song Contest. Detta är den internationella tävlingen där alla länders vinnare deltar. Var denna final äger rum beror på föregående år, i förra årets vinnarland sker finalen kommande år. Sverige har vunnit några gånger under alla år varpå den tävlingen har ägt rum i Sverige.

Fest för hela landet

Detta är en stor fest för hela landet. Alla kommer i kontakt med det på något sätt, sedan är det inte alla som följer tävlingen eller tittar på den alls. Men den större procenten tittar minst på en deltävling och miljontals tittare tittar på den stora finalen varje år.