Musik – både till för att avnjutas och att skapas

Att få ta in musik är underbart, att få avnjuta det i lugn och ro. Att sitta i en skön fåtölj och lyssna till sitt favoritverk inom klassisk musik, eller att få vara ute och jogga till pulserande klubbmusik. Det finns musik att lyssna på för varje tillfälle.

Musik är också fantastiskt att få skapa. För den som tycker om att skriva så är det en underbar känsla att få sätta toner till orden man skriver. Eller vice versa, att få ge ord till en melodislinga man går och bär på. Om man dessutom lär sig några ackord på piano eller gitarr så har man vad som behövs för att skriva låtar.

För att kunna skriva bra låtar behöver man vara bra på att fånga idéer när de dyker upp. Lyckas man fånga många idéer så ökar chansen att man förr eller senare fångar en riktigt bra idé. Förr i tiden behövde man ha med sig papper och penna för att kunna fånga bra låtidéer. Nu räcker det med att man har sin smartphone med sig. Där kan man både ta anteckningar och spela in röstmemon.

Idag finns även enkla, tillgängliga medel att själv skapa musik på sin iPad eller dator, till exempel med hjälp av musikprogrammen Garageband eller Protool. Både för den som är musikaliskt och tekniskt skolad likväl som för nybörjaren.

Från Sverige har det kommit många låtskrivare som haft stora kommersiella framgångar. Andreas Carlson är en av dem. Han berättar i en intervju i Dagens Nyheter att han fick veta i förbifarten att hans låt till N’Sync låg etta på billboardlistan. Så fokuserade var de på arbetet i sig att de inte hann lägga fokus på att hålla reda på listplaceringar. Det kom som en härlig biprodukt av stor kreativitet och hårt arbete.

Andra låtskrivare från Sverige som haft stora framgångar internationellt är Anders Bagge, Max Martin, Bloodshy och Avant och Per Gessle. En anledning till detta är att vi i Sverige gör det tillgängligt för barn att lära sig musik genom kommunala musikskolan. I det Svenska kulturarvet finns även mycket visor, där en stark och tydlig melodi står i centrum, vilket är en viktig byggsten för att skapa en hitlåt. Inte att förglömma är även Sveriges kyrkor. För många har kyrkan inneburit en viktig grogrund för kreativitet och skapande.

Det är långt ifrån alla som har målet med sitt låtskrivande att nå stora kommersiella framgångar, så deras verk blir radioplågor och deras låttexter hamnar på Pennor med tryck. Att genom låtskrivande få ge uttryck för tankar och känslor och att få beröra andra på ett positivt sätt är vanligare drivkrafter. Att genom musikskapande få ge ord och toner till sådant som är svårt att sätta ord på i vanliga konversationer är befriande. Musik berör på ett unikt sätt, och kommer åt delar av ens inre som annat inte kommer åt. Detta gäller både den som skapar musiken och den som tar del av musiken.