Musik mot motgångar

De flesta människor som tycker om musik upplever att olika tongångar kan påverka både humör och livsattityd ganska drastiskt. Vem har inte plötsligt brustit ut i gråt då en sentimental låt som påminner om en sorglig situation eller upplevt en känsla av lycka med en riktigt glad melodi? Musik kan även påminna hela grupper av människor och det är just därför som en bra DJ vet att spela musik efter publikens reaktioner, eller att massor flockas till berömda körframföranden. Skall man sätta spets på halloween festen kan man sätta pricken över i:et genom att spela artister som skräckrockaren Marilyn Manson eller soundtracket från Hannibal.

Musik och humör

Om man går igenom en svår period i livet kan man få mycket hjälp av musiken man väljer att lyssna på. Studier visar att

musik är humörhöjande på flera olik

a nivåer. Det handlar dels om att vissa rytmer väcker positiva minnen men också om en rent kemisk reaktion i hjärnan där endorfiner och hormoner frigörs i systemet när man hör sin favoritmusik. Man kan se det rent konkret om man vill testa detta: genom att lyssna på en specifik låt får man ofta något som liknar kalla kårar eller gåshud som får håren på armen att stå upp, och denna reaktion beror på att signalsubstansen dopamin frigjorts. En rent biologisk reaktion på en musikalisk upplevelse, med andra ord.

Bli starkare

Under ett relationsuppbrott eller en stressad period kan det vara frestande att försänka sig i snyftande tongångar och låtar som handlar om hur svårt allting är. Det är nu man sätter på sin gamla The Smiths platta och låter Morrison ta över hela ens känslovärld, eller fäller en tår till Beethovens hjärtsmäktande kejsarsvit. Vill man däremot få hjälp av musiken kan man istället använda den ungefär som man tar medicin. Välj låtar med lite ”fan anamma” där man rent metaforiskt ger fingret åt den eller den situation som fått en att må så dåligt. En låt som ”happy” med Pharell Williams eller ”Can’t stop this feeling” med Justin Timberlake är perfekta exempel på upplyftande låtar som kan få den mest deprimerade person att vilja ta en liten dansrunda i vardagsrummet.

Effekten av musik på humöret kan inte nog betonas, men man bör inte se det som det enda medlet mot ett tillfrisknande. Detta är helt enkelt en hjälp på vägen och naturligtvis bör man även söka sig till vänner eller psykologer om man upplever att nedstämdheten eller stressen börjar bli överväldigande. Vi är alla olika individer men samtidigt är vi alla människor med liknande reaktioner på olika situationer, inklusive musik. Kroppen mår bra av musik och det gör sinnet också, och de rätta harmonierna kan bli en räddare i nöden.